Onderhoud horloges

an image Bij een horloge is het eveneens belangrijk dat het periodiek onderhoud gedaan word. Ook in een horloge verouderd de olie waardoor deze dikker en taaier gaat worden en de smering steeds slechter word. Met als gevolg onnodige slijtage.
Ook stof is een oorzaak van slecht lopen. Regelmatig komt het voor dat door slechte afdichting van de kast ook vocht in het uurwerk komt met alle gevlogen van dien.
Het schoonmaken van een horloge gebeurt in een korf zoals op de foto, het gedemonteerde uurwerk gaat door verschillende baden om het schoon te maken.

Onderdelen vervangen

De onderdelen die versleten zijn worden bij moderne horloges vervangen. Het uurwerk word dan weer gemonteerd en van nieuwe olie voorzien, waarna het op een speciaal regel apparaat af geregeld word en in 6 posities gecontroleerd.
Ook de horlogekast verdiend de nodige aandacht want die dient ook om het uurwerk te beschermen tegen stof, vocht en stoten. Dus is het ook belangrijk dat de kroon (het knopje) nog goed afsluit het glas heel is en de pakking van de achterdeksel in goede staat is.

Waterdichte horloges kunnen ook weer gecontroleerd worden op waterdichtheid tot 7 bar.
Als dat alles gebeurt is word het horloge nog enige dagen in controle gehouden om te zien of alles naar behoren functioneert. Horloges met een automatische opwinding worden op en speciale molen gecontroleerd om te zien of de automatische opwinding ook goed werkt.


Uurwerk slijt als olie verouderd en de smering slechter wordt.